2013.08.14.
05:30

Írta: vadalmafa

Papírpaloták és pop-up szerkezetek

Origamic Architect - meg sem próbálom lefordítani, valami olyasmi, hogy papírhajtogató építőművészet vagy mérnöki papírművészet. Pedig egyre többen hódolnak ennek a gyönyörű hobbinak. Az origami (amikor hajtogatnak) és kirigami (amikor vágnak is) világát elsősorban épületek és geometriai formák megmunkálására fókuszálják. Egy-egy mestermű akár hetekig, hónapokig is készülhet, a féltenyérnyi parányi műalkotásoktól a plakátméretig. A legtöbb itt bemutatott művész építészként vagy grafikusként kezdte, és a papír tulajdonságai, szép felülete és jó megmunkálhatósága terelte őket az általunk is csodált anyaghoz.

Masahiro Chatani japán építész apránként fordult a papír világa felé. Magát az origamic architecture-t is ő alkotta meg 1981-ben. 

chatani_1.jpg

chatani-kapu.jpg

Ingrid Siliakust már bemutattuk korábban blogunkon hasonló témában, ő a részletgazdagságban hisz. Egészen bonyolult szerkezeteket metszeget a papírból:
siliakus_sagrada.jpg
siliakus_bigcity.jpg
Ramin Razani a geometriai törvényszerűségeket használja ki, és mérnöki pontossággal metszi a vonalak mentén papírcsodáit. Forrás:
Ramin Razani geom.jpg
Ramin Razani metal.png
Ron Resch nem a mazsolányi darabokkal bíbelődik, aprólékos munkáit nagy felületen dolgozza ki. Repetitív minták térbeli megmunkálásával több kiállításnyi anyagot biztosított már. A művészről még több
Ron Resch - exhibit.jpg
Ron Resch curves.jpg
Ron Resch triangles.jpg
Jun Mitani a gömbölyű formák híve. Mindegyik munkája egy-egy kiemelkedő csomagolásterv is lehetne. Forrás:
Jun Mitani - gömb.jpg
jun-mitani-origami-3_detail_em.jpg
Jun Mitani - dozen.jpg
Ray Schamp a klasszikus origami alapjából építkezik, vagyis a papír hajtogatásában hisz, és ezzel varázslatos térbeli formákat hoz ki a cetlikből. Szabályos ritmikája néhol olyan Vasarely-s... Ray Schamp
Roy - table.jpg
Ray-sokszög.jpg
RAy - egyensúlyban.jpg
Eric Gjerde viszont már ötéves korában "paperologist" akart lenni, és tudatosan készült is erre a pályára. Tőle egy érdekesebb, papírszeletekből álló épületet és egy origamit emelek ki. Bővebben:
eric-triangles.jpg 
Eric-house.jpg

Beregszászi Előd több munkáját bemutattuk már a blogon. Ebből a válogatásból sem maradhat ki, profi papírkezelése, finom megmunkálása elképesztő műtárgyakat eredményez. Elodole weboldala

Előd_lépcső_1.jpg

Előd_1amtico.jpg

Előd_babel.jpg

A fent megjelölt weboldalakon letölthető minták és oktatóképek is találhatók.

Szólj hozzá!

Címkék: design origami inspiráció művész csomagolás paper pop up papercraft papírművészet papírmechanika

A bejegyzés trackback címe:

https://fecni.blog.hu/api/trackback/id/tr525459066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása