2011.11.07.
07:00

Írta: vadalmafa

A pop-up könyvek történelme

Hogyan szemléltették az újkor hajnalán az emberi testet?

Míg Rembrandt Dr. Tulp anatómiájáról méltán híres festményt alkotott, mi inkább – hűen a papír alapanyagához – a téma papírmechanikás megközelítéséért lelkendezünk. Az emberi test rejtelmei mindig is megmozgatták az emberek fantáziáját, ám borzongással gondoltak arra, milyen is egy test 3d-ben. A szemléltetéshez készült könyvben layerekkel ábrázolták az ember szerveit, ezzel láthatóvá téve a szervezet felépítését. Mindent pontosan úgy ábrázoltak, ahogyan testünkben megtalálhatóak. Ez a könyv valahogy így nézhetett ki:

 

A legelső mozgatható könyvek rövid története

A jelenleg oly népszerű mozgatható (vagy pop-up) könyvek már a nyomtatási kultúra elterjedése előtti időkből valók. Egy spanyol már a XIII. században elkészítette az első ilyen könyve mechanikáját. Akkor korongok forogtak, az ő logikai gondolatmenetének megjelenítésére, áttekintésére. A korong-módszer használatban maradt a XVIII. századig. 

Más technikák is előkerültek (ú.n. átforgatható lapok, oldalak), ezeket a XIV. századtól használták, elsősorban anatómiai könyvek illusztrálására, illetve layereket az anatómiai ábrák jobb szemléltetésére. Az ifjúság szórakoztatására nem készült ilyen könyv egészen a XVIII. századig. Igaz, más gyerekkönyvek sem voltak forgalomban. Mozgatható gyerekkönyvként először a Harlequinade című kísérlet készült 1765-ben, amely nagy siker lett. 1820-tól pedig már rendszeresen adtak ki forgó, mozgó könyveket az ifjúsági irodalomban is.

 

Egyéb alkalmazási területek

Aztán bonyolódtak a technikák, bővültek a témakörök, és a játékosság az ifjúság megnyerésére fókuszálta a könyvtervezőket. A XIX. század közepétől már fellehetők ilyesfajta könyvek, mókás illusztrációkkal (A királylány és a groteszk manók):

grotesques_1888.gif

Később a funkció és edukáció újra előtérbe került, így a pop-up könyvek a puszta szórakoztatáson túl némi ismeretterjesztést is közvetítettek (A négy évszak):

MAGIC.GIF
A XX. században tökéletesedett a módszer, és nem volt olyan Karácsony, hogy ne lett volna a fa alatt egy térbeli mesekönyv. Valamelyik klasszikus mesével, természetesen:

alicetitlebig.jpg
Lassan a pop-up-ban rejlő lehetőségeket a kreatív ipar is felfedezte. Méltán nézték meg sokmillióan azt a videót, amely Pop-up ABC-s könyvet mutat be. Ötletes, közérthető:


Végül nemrégiben összekapcsolódott az internet guru-cége a fejlesztéssel:

A papír lassan visszaszivárog a kreatív szakmába….

 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem papírművészet papírmechanika nyomdatecnika

A bejegyzés trackback címe:

https://fecni.blog.hu/api/trackback/id/tr163353198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása