2013.02.07.
07:12

Írta: bala08

...a papír valóban életre kel!

Már észrevehettétek, hogy vonzódom a papírral kapcsolatos extrém ötletekhez. Az sem baj, ha túl bonyolult vagy logikátlan, csak legyen a papírban valami őrület! Most nem csak rátaláltam, de rögtön ki is próbáltam egy nagyon szép és ötletes papír újrahasznosítási módot: Vadvirágmagok a merített újrapapírban! Hajtás után részletes leírás! Jön a tavasz, bátran essetek neki!

feni_magospapir01.jpg

Rá vagyok kattanva mostanában a vadvirág témára, mert szeretnék a kopár kertben golfpálya gyep helyett vadvirágos mezőt telepíteni. Teljesen zseniális az ötletem (persze kicsit elfogult vagyok). Nem kell a folyamatos stressz az úgyis felbukkanó gyomok miatt, a virágok között fel sem tűnik és nyírni sem kötelező hetente kétszer. Plusz egy érv a VAD virágültetés mellett: Szereted a mézet? A méheknek is segítesz a virágokkal!

feni_magospapir03.jpgfeni_magospapir02.jpgfeni_magospapir04.jpg

A saját kezűleg összehozható virágmagos merített papír készítés nagyszerű délutáni családi program. Üdvözlőlapként vagy ajándékkártyaként is használhatod a kész íveket. Egy két óra elegendő a játékhoz. Lássuk a lényeget, lapozz! 

Néhány alapvető hozzávalóból fogunk kiindulunkunk:

- vegyes újságpapír és/vagy tetszőleges vékony hulladékpapír

- tetszőleges apró virágmagok

- egy darab szűnyogháló

- darálós turmixgép

A hulladék papírt feldaraboljuk vagy csíkokra vágjuk, hogy később a daráló könnyebben megbirkózzon vele. Egy napra vízbe áztatjuk a papírfecniket. Én zöld és sárga maradék papírt is használtam, így az áztatás után halványzöld lett a keverék. Ez a hatás befolyásolható bármilyen irányba színes papírlapokkal. Másnap a beáztatott fecniket kis adagokban ledaráltam. A végén egy adagot csak nagyon rövid ideig daráltam, hogy maradjanak olyan nagyobb fecnik amiken olvasható szavak kivehetőek. A magokat csak közvetlenül a "merítés"/szárítás előtt szabad beletenni, mert a hosszú áztatás beindíthatja őket, így idő előtt kicsírázhatnak. A trutyi tehát készen van, nézzük a "merítő" keretet!

Idézőjelbe tettem a merítést, mert most nem teljesen az a metódus következik amit a skanzenekben és kézműves vásárokon láthatunk. A szúnyogháló darabot kifeszítjük egy léc keretre, vagy egy lábos fölé. Fontos, hogy feszes legyen. Attól függően, hogy ezt miként tudjuk megoldani többféle lehetőségünk van a továbblépésre. Ha nincs nagy edény és nincs kedvünk merítőkeretet készíteni, akkor a trutyit kézzel felpakoljuk a kifeszített hálóra, egy spatulával egyenletesen 2-3 mm vastagon eloszlatjuk és óvatosan kinyomkodjuk a vizet.

A nagyjából egyenletes vastagságú, de még erősen vizes pépet műanyag vágódeszkára (vagy hasonló képességű sima tárgyra), borítjuk és két réteg között alaposan összepréseljük. Érdemes frottír törölközőt vagy néhány konyharuhát teríteni a pultra, mert sok víz csorog majd mindenfelé. A kész lapokat lassan szárítjuk akár egy hétig is. Tűző napon vagy fűtőtest közelében a túl gyors száradás miatt meghullámosodik.

A száraz lapok formára vághatóak és telerajzolhatóak. Ajándékozzatok kreatívan! Csempésszünk tavaszt a télbe (még néhány kis kertészetben lehet virágmagokat találni)! Íme az eredmény, ahogy nekem sikerült ez a feladat:

fecni_magos2.jpgfecni_magos1.jpgfecni_magos3.jpgfecni_magos4.jpgfecni_magos6.jpgfecni_magos5.jpg

A legfőbb ötletforrás

 

Szólj hozzá!

Címkék: design homemade ajándék inspiráció újrahasznosítás technológia diy paper eldobható

A bejegyzés trackback címe:

https://fecni.blog.hu/api/trackback/id/tr594781959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása